چهارمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران و ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران

خلاصه گزارش برگزاری


 
چهارمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران با موضوع ویژه "آینده آب کشاورزی در ایران"  روز های 22و23 آبان ماه 1397 در کرج، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد. کلیات برنامه برگزاری این رویداد شامل بخش های: افتتاحیه، بازدید از نمایشگاه، نشست های تخصصی، ارایه مقالات علمی، جلسات هم اندیشی و اختتامیه و اجلاس عمومی کنگره بود. میانگین سنی شرکت کنندگان در این رویداد نشانگر آن بود که بخش عمده آنها از متخصصان و مسئولان با تجربه و صاحب نظر تشکیل شده اند. تعداد شرکت کنندگان در مراسم افتتاحیه کنگره حدود 400نفر، تعداد کارشناسان و متخصصان حاضر در چهار سالن که به صورت هم زمان به جلسات نشست های تخصصی و جلسات ارائه مقالات اختصاص داده شده بودند، بین 50 تا 115 نفر و شرکت کنندگان در مراسم اختتامیه کنگره بیش از 200نفر بودند که در نوع خود درخور توجه است.
                
 چهارمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران

در مراسم افتتاحیه کنگره ، به ترتیب آقایان دکتر سید حسین گلدانساز رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ، دکتر عبدالمجید لیاقت رئیس کنگره، مهندس هادی میرابوالقاسمی دبیرکنگره، دکتر مهراب رجبی پژوهشگر و عضو انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان البرز و دکتر سعید مرید استاد دانشگاه تربیت مدرس و عضو کمیته اجرایی کنگره سخنرانی نمودند.

دکتر عبدالمجید لیاقت در بخشی از سخنرانی خود، ضعف مدیریت ، شرایط ناشی از تغییرات اقلیمی، بهره برداری نامناسب از آب های زیر زمینی، فقدان تصفیه خانه های شهری و صنعتی، وجود مدیریت بحران به جای مدیریت ریسک  و عدم مدیریت مناسب مصرف آب را مهم ترین عوامل ایجاد بحران در حوزه آب دانسته وگفتند کنگره سعی خواهد کرد تا حد امکان به این چالش‌ها بپردازد و دولت را در تحقق برنامه های این حوزه یاری کند.
                
 دکتر عبدالمجید لیاقت                
                         
دکتر مهراب رجبی ضمن بررسی جاینام‌ها در ایران و جهان گفتند : بیشترین جاینام‌ها در ایران و جهان ریشه در آب و قرائت های مختلف آن اعم از: او، Aqua و Hydro دارند. وی چند نمونه از جاینام ها  در استان های البرز و تهران مانند: سرجوب، سرچشمه، سرآسیاب، اوانک، گوراب، گراب، ارنگه (رود رنگ ها)، وارنگه رود، اویزر (آبی سر)، سرخاب، هرجاب، اوچان، روشنابدر، اورازان را به عنوان شاهد مثال آورده و توضیحاتی در رابطه با آنها ارایه کردند.

دکتر مهراب رجبی
        
دکتر سعید مرید با اشاره به لزوم توجه به اثر بازگشتی (Rebound Effect) در ارزیابی اقدامات کاهش مصرف آب، عنوان کردند که در بسیاری از سیاستگذاری‌ها و برنامه ریزی های کلان، آنچه برنامه ریزان و سیاستگذاران پیش از اجرای برنامه‌ها به عنوان نتیجه و هدف حاصل از اجرای برنامه تعیین‌‌ می‌کنند، محقق‌‌ نمی‌شود و شرایط به گونه‌ای پیش‌‌ می‌رود که علیرغم تلاش‌ها و سرمایه گذاری های انجام شده، وضعیت به همان شرایط پیش از اجرای آن برنامه بر‌‌ می‌گردد. وی با ارایه چند نمونه از تجربه های ایران و جهان در رابطه با برنامه های مدیریت آب ، خاطر نشان کرد: عمده اهداف این برنامه‌ها به دلیل عدم توجه به اثر برگشتی، محقق نشده است.
 
دکتر سعید مرید
      
 برنامه های اصلی کنگره عبارت بودند از :
- برگزاری 5 نشست تخصصی با عناوین : (چشم اندازهای منابع و مصارف آب کشاورزی در ایران- چشم اندازهای توسعه کشاورزی در ایران- منابع و مسائل بهره برداری از زه آب‌ها و آب های نا متعارف- مسائل انتقال مدیریت شبکه های آبیاری و زه کشی در ایران- حکمرانی، دیپلماسی و حقوق آب در ایران).
- برگزاری 4 جلسه ارایه مقالات منتخب.
- برگزاری یک کارگاه تخصصی با عنوان: معرفی و بررسی ضوابط جدید ارزیابی عملکرد سامانه های آبیاری و زه کشی.
این برنامه‌ها طی دو روز به صورت همزمان در چهار سالن برگزار شدند و استقبال متخصصان، محققان و پژوهشگران از آنها، بویژه از نشست های تخصصی کنگره  به حدی بود که علیرغم اختصاص دادن 4 ساعت زمان برای هر نشست، نشست‌ها با 30 تا 60 دقیقه تاخیر نسبت به زمان بندی پیش بینی شده به پایان رسیدند.
 
برنامه های اصلی کنگره       
        
 برگزاری 4 جلسه ارایه مقالات منتخب      

برگزاری یک کارگاه تخصصی
     
 مراسم اختتامیه و اجلاس عمومی کنگره با حضور آقای مهندس علیمراد اکبری معاونت آب و خاک وزارت جهادکشاورزی به عنوان میهمان و سخنران ویژه برگزار شد. وی در بخش هایی از سخنان خود بر لزوم کنارگذاشتن روش های سنتی از طرف مهندسان مشاور و مهندسان طراح پروژه‌ها تاکید کرده و عنوان نمودند مهندسان ما باید استانداردها و روش های جدید در دنیا را مبنای مطالعات و طراحی های خود قرار دهند و در مطالعه و طراحی پروژه های آب و خاک باید پیوست های زیست محیطی و اجتماعی توسط مشاوران ذیصلاح ارائه گردد. همچنین با توجه به محدودیت منابع آب در کشور، لزوم استفاده از فناوری های نوین و هوشمندسازی روش های آبیاری باید مورد توجه جدی مشاوران و پیمانکاران طرح های آب و خاک قرار گیرد. مهندس اکبری تاکید کرد سیاست معاونت آب و خاک وزارت جهادکشاورزی توسعه آبیاری میکرو در مزارع و باغات به منظور افزایش بهره وری است.
 مهندس اکبری ضمن تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان کنگره، با دعوت از دانشجویان عضو کمیته برگزاری کنگره که از دانشجویان ممتاز دوره های کارشناسی ارشد و دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران بودند، از آنها تقدیر و تشکر به عمل آورد که توجه و تشویق مستمرشرکت کنندگان را در پی داشت.
   
مهندس اکبری
  
در این مراسم آقای مهندس علیرضا مرید نژاد عضو کمیته اجرایی کنگره و مسئول کمیته جمع بندی نشست های تخصصی کنگره گزارشی از روند برگزاری نشست‌ها ارایه کردند. ایشان ضمن تاکید بر کم بودن زمان نشست‌ها و ناگفته ماندن بسیاری از نظرات کارشناسی و تخصصی، اظهار امیدواری کردند درآینده فرصت های بیشتری در این زمینه فراهم شود.هم چنین عنوان نمودند که برگزارکنندگان کنگره در نظر دارند سخنرانی ها، گفتگوهای دوجانبه و نظرات کارشناسی ارایه شده در نشست های تخصصی را جمع بندی و تدوین نموده و برای استفاده علاقمندان انتشار دهند.

در پایان،دبیران نشست های تخصصی خلاصه گزارش برگزاری نشست‌ها را ارایه کردند و تعدادی از شرکت کنندگان، نظرات و دیدگاه های خود را دررابطه با مهم ترین مباحث مطرح شده در کنگره، انتظارات جامعه کارشناسی از کنگره و برخی از نقاط ضعف وکاستی‌ها و ویژگی های مثبت کنگره ارایه کردند.

                                  
 
ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران
 
 برنامه ویژه ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران از ساعت 17روز 22آبان با حضور بیش از 300 نفر از میهمانان در تالار امام خمینی(ره) دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد.
 
 برنامه ویژه ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران
             
در این مراسم ابتدا دکتر گلدانساز ضمن خیر مقدم به حاضران، به ویژه آنهایی که از استانها و شهرستانهای دور آمده بودند و از صبح حضور داشتند و روز پرکاری را پشت سر گذاشته بودند، با اشاره به ضرورت توجه نسل جدید به بزرگان و پیشکسوتان و الگوبرداری صحیح از آنها و تکریم این عزیزان، تاکید کردند: نسل ما و نسل پس از ما به جد نیازمند الگوبرداری و تکریم صحیح از بزرگان و پیشکسوتان در نوع زندگی، درس خواندن، قضاوت کردن و تلاش این عزیزان است و شاید اگر به این مسئله بیشتر اهمیت‌‌ می‌دادیم، امروز وضعیت به مراتب بهتری داشتیم.       
    
دکتر گلدانساز
                      
استاد دکتر میرجلال الدین کزازی به عنوان سخنران ویژه مراسم، جمعیت حاضر در تالار را که اغلب متخصصان و پژوهشگران حوزه آب بودند، بانوان و مردان بتاب و پرشتاب آب نامیدند و رو به آنها گفتند: شما کسانی هستید که بیش از هر کس در این سرزمین ارج و ارز آب را‌‌ می‌شناسید، به ان باور دارید و زندگانیتان را در کار آب کرده اید که خود زندگی است. استادکزازی با ابراز خرسندی از شرکت در جمع این پژوهشگران و محققان ادامه دادند : ایران ما در درازنای تاریخ نازش خیز خویش، همواره به آب‌‌ می‌اندیشیده است. آب را گرامی‌‌ می‌داشته است. آب، پرسمان فرهنگی، پرسمان زیستی، پرسمان زندگانی ایرانیان بوده است. از همین روی کسانی که به آب‌‌ می‌اندیشند و‌‌ می‌پردازند،  مردمانی‌اند به روانی و روشنایی آب. ایشان در ادمه، نگاهی کوتاه به ارج و کارکرد آب در پهنه‌ی  فرهنگ و تاریخ و منش ایران افکندند و در پایان گفتارشان گفتند: امیدوارم که همواره به یاری یزدان دادار، آسمان ایران از ابرهای تیره بی باران پیراسته باشد، ما بتوانیم دست کم در ایران کنونی با بهره جویی از فناوری و ابزار سازی نو، پرسمان خشک سالی و بی آبی را یکسره از میان ببریم و  بن آن را  جاودانه در این سرزمین سپند اهورایی ، که سرزمین آب هم‌‌ می‌توانیمش نامید، بخشکانیم،
                           
استاد دکتر میرجلال الدین کزازی  
          
 پس از سخنرانی دکتر کزازی، گروه موسیقی آوای تارکوب  برنامه خود را با اجرای رنگ پریچهرپریزاد، اثر جاودانه درویش خان-از مفاخر    موسیقی ایران و استان البرز-آغاز کردند و با بازخوانی گوشه هایی به یادماندنی از موسیقی سنتی ایران، لحظاتی شیرین و بیاد ماندنی آفریدند که مورد توجه و تشویق بسیار حاضران قرار گرفت        
    
 گروه موسیقی آوای تارکوب

گروه موسیقی آوای تارکوب

در ادامه، مهندس عبدالمجید کریمی دبیر کمیته انتخاب جشنواره ضمن ارایه گزارشی از روند شناسایی، ارزیابی و انتخاب پیشکسوتان و چهره های اثرگذار در مهندسی و مدیریت آب کشور؛ منتخبین نهایی جشنواره را به شرح زیر معرفی کردند:

- دکتر محمد مهدوی (استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران).

 - دکتر عباس قاهری(استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت ایران).

- دکترسید آهنگ کوثر(استاد وپژوهشگر ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان فارس).

- مهندس عباس رشیدیان دلفانی (عضوهیات مدیره ومدیرپروژه در شرکت مهندسی سهندآذر).

- دکتر کریم شیعتی (مدیرامورمنابع آب و مدیر پروژه در شرکت مهندسین مشاور یکم).

- دکتر محمدرضا محمودیان بیدگلی(کارشناس ارشد و مدیر پروژه در شرکت مهندسین مشاور مارون)

مهندس عبدالمجید کریمی
              
در پایان مراسم که با شوری غیر قابل توصیف همراه با تشویق مستمر حاضران برگزار شد، با اهداء تندیس و جایزه ویژه جشنواره از فعالیت های برگزیدگان ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران تقدیر به عمل آمد:
           
برگزیدگان ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران

برگزیدگان ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران  

 
 
 
 
کلیه‌ی حقوق این سایت متعلق به نخستین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران‌‌ می‌باشد.
Powered by Shahtoot System
www.shahtootsystem.comwww.swem.irwww.swem.ir - صصص.سصثئ.هق - صصص.صصص.سصثئ.هق