به نام خدا

سخن دبیر :

طی سالهای 1960 تا 2012م سطح اراضی فاریاب جهان از 100 میلیون هکتار به حدود 324 میلیون هکتار توسعه یافته و سهم ایران در این توسعه، براساس شواهد و اطلاعات موجود، از کمتر از 3 میلیون هکتار در سال 1330(1951م) به بیش از 5/8 میلیون هکتار در شرایط موجود است که هر دو درخور توجه‌‌ می‌باشند. این توسعه که با سرمایه گذاری های کلان در بخش مهندسی آب انجام گرفته، افزایش قابل توجه مصرف از منابع آب تجدید شونده و افزایش برداشت از ذخایر آب زیرزمینی را در پی داشته و در اغلب کشورها مشکلات اساسی در مدیریت بهره برداری از منابع ایجاد کرده است. به موازات آن، در مناطق خشک و نیمه خشک جهان تغییرات اقلیمی شرایط جدیدی را ایجاد کرده که‌‌ می‌تواند آینده اراضی فاریاب را هم از لحاظ حجم منابع قابل دسترس، هم از لحاظ پراکندگی زمانی و مکانی توزیع آب و هم از لحاظ بازدهی سرمایه گذاری های کلان انجام شده در بخش مهندسی آب با ابهام و مشکلات اساسی مواجه سازد. برخی از سازمان های تحقیقاتی از آغاز روند خشک شدن گسترده اراضی فاریاب در این مناطق خبر‌‌ می‌دهند که در صورت صحت، پی آمدهای ناگواری خواهد داشت.

از طرفی، بیش از سه دهه است که واژه هایی مانند امنیت غذایی، بحران آب، هیدروپولتیک ، تنش آبی و جنگ آب ، از سوی محققان و موسسات مطالعات استراتژیک که در رابطه با آینده نگاری منابع و مسایل آب های جهان ( به ویژه در خاورمیانه و شمال آفریقا ) فعالیت‌‌ می‌کنند ، وارد اصطلاحات مدیریت منابع آب شده و شاید بتوان گفت این واژه‌ها پر کاربرد ترین واژگان درادبیات مدیریت منابع آب جهان در دو دهه اخیر بوده اند. اغلب مطالعات و تحقیقاتی که در رابطه با بسط و تحلیل این واژه‌ها انجام شده،آینده‌ای مبهم و نا امید کننده از وضعیت منابع آب در کشورهای خشک و نیمه خشک مانند ایران، ارایه‌‌ می‌کنند. این واقعیت را‌‌ نمی‌توان نادیده گرفت که بخش عمده منابع آب در دنیا و ایران در بخش کشاورزی و اراضی فاریاب مصرف‌‌ می‌شود و پیرو آن، در صورت تشدید بحران، بیشترین و جدی ترین آسیب‌ها به این بخش وارد خواهد شد.

در یک تجربه جدید، موضوع سومین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران(9 و 10 آبان 1396- کرج – پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران) به صورت ویژه به "نظام های بهره برداری آب و کشاورزی" اختصاص داده شد و بخش عمده کنگره در قالب شش نشست تخصصی با حضور صاحب نظران و کارشناسان با تجربه برگزار شد که نتایجی بهتر و موثرتر از دوره های پیشین در پی داشت. براین اساس، چهارمین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران به صورت ویژه به بررسی و نقد مسایل مرتبط با  "آینده آب کشاورزی در ایران " اختصاص داده شده تا با بررسی و تحلیل دقیق تر وضعیت حال و آینده منابع آب کشاورزی و مسایل مرتبط با آن، چشم اندازی نسبتا شفاف از مسایل و مشکلات آینده کشور در این زمینه ارایه شود. علاوه برآن، تا حد امکان برخی از ابهامات موجود در رابطه با کمیت این منابع در کشور بررسی و ارزیابی شوند و راهکارهای مناسب برای کنترل مشکلات آینده پیشنهاد شوند.

 برای تحقق یافتن اهداف کنگره، مشارکت موثر صاحب نظران و کارشناسان با تجربه ، اعم از کارشناسان علوم ،مهندسی و مدیریت آب و خاک، مهندسی کشاورزی و علوم اجتماعی و اقتصادی ضرورت دارد و سعی خواهد شد فضایی مناسب برای مشارکت این کارشناسان و نقد و بررسی جنبه های مختلف موضوعات کنگره توسط آنان فراهم شود. بر این اساس، بخش غالب زمان کنگره به برگزاری نشست های تخصصی با حضور آنان اختصاص داده شده است. در این رابطه تا کنون برگزاری نشست هایی با محورهای زیر پیشنهاد و برنامه ریزی شده است :

1- چشم اندازهای منابع و مصارف آب کشاورزی در ایران.

2- چشم اندازهای توسعه کشاورزی در ایران.

3- منابع و مسائل بهره برداری از زه آب‌ها و آب های بازیافتی در ایران.

4- مسائل انتقال مدیریت بهره برداری و نگهداری سامانه‌ها و شبکه های آبیاری و زه کشی در ایران.

5- مسائل حکمرانی، دیپلماسی و حقوق آب در ایران.

با این حال، در صورت ارایه پیشنهادهای بهتر ،تغییر در محورهای فوق و جایگزین کردن محورهای کاربردی تر امکان پذیر خواهد بود و کلیه صاحبنظران علاقمند‌‌ می‌توانند پیشنهادهای خود را حداکثر تا 15/2/1397 از طریق ایمیل به دبیرخانه کنگره ارسال نمایند.
کلیه علاقمندان‌‌ می‌توانند نتایج مطالعات ، تحقیقات و دیدگاه های تخصصی خود در رابطه با موضوع  کنگره و نشست های تخصصی را در قالب مقاله تدوین نموده و برای بررسی و داوری در اختیار کنگره قرار دهند. مقالات ارسالی باید شامل طرح، ارزیابی و نقد مساله‌ای خاص درحوزه های مرتبط با  هریک از نشست های تخصصی و تا حد امکان حاوی پیشنهادهای مشخص و راه حل های عملی و اجرایی باشند.
                        **********
جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران (یادواره حاسب کرجی) در سال 1383 با محوریت شناسایی و نکوداشت پیشکسوتان مهندسی و مدیریت آب کشور پایه گذاری شده و علاوه بر آن، در حوزه های شناسایی و انتخاب پدیدآورندگان: کتاب، مقاله علمی، رساله دکتری ، فیلم های مستند و طرح های پژوهشی برتر و کارشناسان نمونه ؛ نیز فعالیت های در خور توجهی داشته است. طی 10 برنامه ویژه که تاکنون در قالب این جشنواره اجرا شده، در مجموع 148 نفر از افراد موثر در توسعه بخش های مختلف علوم، مهندسی و مدیریت آب کشور به شرح زیر شناسایی و معرفی شده‌اند و از خدماتشان تجلیل به عمل آمده است:

- پیشکسوتان مهندسی و مدیریت آب: 81 نفر.

- کارشناسان و خبرگان مهندسی و مدیریت آب: 13 نفر.

-  مولفان کتاب های علمی : 9 نفر.

- مولفان مقالات علمی: 15 نفر.

-  مولفان رساله های دکتری: 14 نفر.

- مولفان طرح های تحقیقاتی : 3 نفر.

- پدید آورندگان فیلم های مستند : 13 نفر.

 ششمین جشنواره مهندسی و مدیریت آب ایران که در شامگاه روز 22 آبان 1397 برگزار خواهد شد، به معرفی و نکوداشت خدمات تعدادی از پیش کسوتان و چهره های برتر علوم، مهندسی و مدیریت آب کشور اختصاص داده شده است.

براساس مفاد آیین نامه جشنواره مهندسی ومدیریت آب ایران، پیشکسوت به فردی گفته‌‌ می‌شود که دریکی از زمینه های علوم و مهندسی آب دارای حداقل مدرک کارشناسی و سابقه کار طولانی و مستمر (بیشتر از 25 سال) و حسن شهرت بوده و در این رابطه خدمات شایسته و در خور توجهی انجام داده باشد.در عین حال ،کارشناسان تجربی و کشاورزان و استادکارانی که  دارای تجربه های ارزشمند و اثرگذار باشند (نظیر استاد کاران قنات ،تکنسین های شاخص و کشاورزان خلاق و پیشرو) نیز‌‌ می‌توانند کاندیدا یا معرفی شوند وافراد کمتر شناخته شده‌ای که در استان‌ها و شهرستان های مختلف کشور ساکن هستند در اولویت قرار دارند.

در این رابطه،دبیرخانه جشنواره برای شناسایی افراد واجد شرایط به همکاری کلیه صاحبنظران و علاقمندان که در استان‌ها و شهرستان های مختلف کشور سکونت دارند نیاز مند است و از این افراد تقاضا دارد خلاصه شرح حال علمی و سوابق خدماتی پیشکسوتانی را که‌‌ می‌شناسند(اعم از دانشگاهیان،کارشناسان سازمان‌ها و شرکت های مرتبط ،کارشناسان مهندسان مشاور و پیمانکاران ، خبرگان وکشاورزان پیشرو سایر افراد واجد شرایط) را حداکثر تا 30/4/1397 از طریق ایمیل به دبیرخانه کنگره ارسال نمایند.

 
کلیه‌ی حقوق این سایت متعلق به نخستین کنگره مهندسی و مدیریت آب و خاک ایران‌‌ می‌باشد.
Powered by Shahtoot System
www.shahtootsystem.comwww.swem.irwww.swem.ir - صصص.سصثئ.هق - صصص.صصص.سصثئ.هق